28 stycznia 2015

Jedzmy owoce i warzywa cz.2

Witajcie, dziś zapraszam Was na dalszy ciąg mojego warzywno-owocowego alfabetu, w którym przedstawię niektóre owoce i warzywa, które warto spożywać. Zachęcam do poczytania, a przede wszystkim do jedzenia ich i robienia z nich pysznych potraw. 

J jak JABŁKO


Jedzenie jabłek jest zalecane, podobnie jak grejpfruty, osobom odchudzającym się. Ich zaletą jest to,że zawierają niewiele kalorii (w 100 g jest 30-50 kcal) a przy tym są niesamowicie sycące. Ponadto warto jeść jabłka ze względu na zawartość witaminy C, która wzmacnia odporność organizmu. Oprócz witaminy C, jabłka zawierają też potas i żelazo, a pierwiastki te są nam bardzo potrzebne. Ważnym składnikiem jabłek są też zasadowe sole mineralne, które pomagają odkwaszać organizm, toteż spożywanie jabłek jest zalecane osobom cierpiącym na nadkwaśność. Jedzenie jabłek wzmacnia serce, układ nerwowy, mięśnie oraz usprawniają pracę wątroby. 

K jak KAPUSTA


Jest wiele rodzajów kapusty  biała, czerwona, pekińska, włoska - możemy ją jeść zarówno w postaci surowej, jak i kiszonej. Przy czym kisi sie przeważnie kapustę białą. Kapustę surową (mam na myśli białą) warto dodawać do sałatek i surówek, ponieważ jest bogata w cenne składniki żywieniowe, takie, jak: witamina A, witamina C (tej ma stosunkowo dużo - w 100 g kapusty jest 30-36 mg), witaminy z grupy B. Ponadto kapusta jest bogata w związki siarki, która jest korzystna dla naszych włosów, skóry i paznokci, gdyż siarka jest niezbędna do budowy aminokwasu cysteiny (zawierającej mostki siarczkowe, które są odpowiedzialne za kształt białka a tym samym za struktury, w których składzie jest ten aminokwas). Czerwona kapusta jest również bardzo dobrym składnikiem diety i wszelkich sałatek. Kolor czerwony ta kapusta zawdzięcza związkom barwnikowym (antocyjanom), które barwią liście kapusty na purpurowo. Kapusta czerwona zawiera duże ilości witaminy B1 (w 100 g jest jej aż 77 mcg - mikrogramów, zaś w kapuście białej tylko 30 mcg). Kapusta kiszona jest również bardzo zdrowa. Zawiera dużą ilość witaminy C, a ponadto zawarty w niej kwas mlekowy wpływa dobroczynnie na nasz układ pokarmowy. 


L jak LIMONKA


Limonka jest jednym z owoców cytrusowych, o soczystym, zielonym kolorze. Limonka zawiera bardzo dużo pożytecznych składników - wapń, potas, magnez, a także fosfor i a także - jak wszystkie cytrusy - witaminę C. Limonka ma właściwości przeciwutleniające, dzięki temu zapobiegają starzeniu się skóry, ponadto limonka ma właściwości przeciwbakteryjne, przeciwzapalne. Substancje zawarte w tym owocu przyspieszają gojenie się ran. Limonka jest bogata w olejki eteryczne, co działa kojąco i uspokajająco na organizm. 

M jak MARCHEWKA


Marchew jest chyba jednym z najpopularniejszych warzyw, najbardziej "rzucającym się" w oczy - pewnie ze względu na intensywnie pomarańczowy kolor. Ten kolor marchwi jest wynikiem obecności w jej korzeniu beta-karotenu. Ta substancja jest barwnikiem, który ma wiele zalet dla człowieka, szczególnie dla skóry - poprawia jej kondycję i przede wszystkim koloryt. Jeśli ktoś chce sobie poprawić kolor skóry, to warto pić codziennie soki marchwiowe, a wtedy skóra nabierze pięknej barwy. Ważnym składnikiem marchwi jest też oczywiście witamina A, która pozytywnie wpływa na nasze oczy. Oprócz tego marchew jest bogata w takie składniki, jak: wapń, żelazo, potas, magnez, cynk, sód, miedź oraz witaminy - C i B. Marchew jest też bogata w błonnik pokarmowy, co wpływa pozytywnie na nasz metabolizm. 


N jak NEKTARYNKA


Nektarynka jest owocem podobnym do brzoskwini, obydwie należą do tej samej rodziny roślin. Różni się od niej słodszym smakiem i gładszą skórką. Nektarynki najczęściej jada się latem. A warto ją jadać. Bardzo dobrze potrafi ugasić pragnienie. Nektarynki mają właściwości lecznicze - wzmacniają odporność organizmu, ponieważ zawierają żelazo, a żelazo jest potrzebne do tworzenia się nowych krwinek - erytrocytów. Ponadto nektarynki zawierają wiele witamin - B1, B2, C, E. Ponadto, nektarynki warto jeść ze względu na zawartość beta-karotenu, który znakomicie poprawia koloryt naszej skóry. Oprócz tego nerktarynka jest skarbnicą takich pierwiastków, jak: potas, magnez, cynk, miedź i inne. 


O jak OLIWKI


Warto wzbogacić nasze codzienne menu o ten południowoeuropejski owoc i jednocześnie warzywo, czyli oliwki. Oliwki są cennym źródłem oleju zwanego powszechnie oliwą z oliwek. Jest on znacznie zdrowszy niż olej "tradycyjny" (np rzepakowy czy słonecznikowy). Ponadto oliwki są bogatym źródłem witamin - witaminy z grupy B, witaminy A i witaminy E. Oliwki mają także potas, fosfor i żelazo. Warto wiedzieć,że mimo obecności substancji tłuszczowych, oliwka jest niskokaloryczna (10 oliwek zawiera tylko 37 kcal). Ponadto oliwki zawierają dużą ilość błonnika pokarmowego, co jest  dodatkową zaletą dla tych, którzy się odchudzają. Oliwki najczęściej dodaje się do sałatek - najbardziej kojarzona jest z sałatką grecką. 


P jak POMIDORY


Pomidory są również bardzo bogate w wartościowe składniki odżywcze. Przede wszystkim pomidor jest ceniony za LIKOPEN, który jest barwnikiem, który nadaje pomidorom intensywnie czerwony kolor. Likopen jest też przeciwutleniaczem, czyli niszczy wolne rodniki. Likopen chroni skórę przed szkodliwym wpływem promieniowania słonecznego. Ponadto poprawia jej kondycję i nadaje piękny, zdrowy kolor. Ponadto pomidory są bogate w takie składniki, jak: potas, a także sód, wapń i żelazo. Ponadto pomidory pokrywają 35% dziennego zapotrzebowania na witaminę A. Oprócz tego znajdziemy w nich witaminę C (prawie 100% dziennego zapotrzebowania), oraz flawonoidy - chroniące skórę przed nowotworami i chorobami serca. Oczywiście pomidory są też bogate w błonnik. 

R jak RZODKIEWKA



Rzodkiewka jest warzywem, które zawiera takie składniki, jak: witaminy z grupy B - B1 i B2, witaminę C. Oprócz tego bogata jest także w beta-karoten i kwas foliowy. Kwas foliowy jest bardzo ważny dla kobiet w ciąży, ponieważ zapobiega on uszkodzeniom cewy nerwowej płodu. Ponadto ma pozytywny wpływ na rozwój noworodków. Rzodkiewka jest też znakomitym źródłem żelaza oraz magnezu. Rzodkiewka jest niskokaloryczna. 100 g zawiera tylko 14 kcal. 

Ś jak ŚLIWKA


Śliwki są owocami pełnymi zalet. Przede wszystkim śliwki są cenione przed dietetyków i osoby będące na diecie. Ich dobroczynny wpływ na regulację przemiany materii jest nieoceniony. Warto codziennie podjadać sobie te suszone - są jeszcze bardziej wartościowe, niż te świeże, ponieważ zawierają więcej błonnika pokarmowego. Ponadto śliwki, podobnie jak jabłka, zawierają dużo związków zasadotwórczych, przyczyniają się do odkwaszania organizmu. Suszone śliwki są też bogatym źródłem witaminy A. Mają jej aż 5 razy więcej niż świeże śliwki. Ponadto, ze względu na dużą zawartość żelaza oraz fosforu zalecane są wegetarianom. 

4 komentarze:

  1. Blog o wszystkim i o niczym. Szkoda na to miejsca w Internecie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli Pani/Panu nie podoba się ten blog, to proszę nie tracić swojego cennego czasu na jego czytanie. Każdy ma prawo założyć i pisać swój własny blog. Są osoby, które lubią czytać to, co piszę i robię to dla samej siebie. Pozdrawiam, miłego dnia :)

      Usuń
    2. Bardzo fajny blog, ciekawy z pasją i sympatyczny. Jedyne na co szkoda miejsca w internecie to takie złośliwe komentarze jak ten i inne bzdury. To po pierwsze, a po drugie to kto powiedział, że na blogu trzeba pisać o jednym i tym samym? Chyba lepiej że posty mają zróżnicowany charakter. Życzliwych czytelniczek bloga Ani nie brakuje więc proszę się zastanowić zanim coś się napisze.

      Usuń
    3. Dziękuję Ci Kochana Kasiu :))) Wiem,że lubisz czytać mojego bloga - dziękuję Ci. Zawsze mogę na Ciebie liczyć Kochana. Nie zamierzam przestać pisać. To moja pasja i powiem Ci,że chcę pisać jak najdłużej :)

      Usuń

RODZIAŁ 11

CZĘŚĆ II – KILKA MIESIĘCY PÓŹNIEJ Rozdział 11 Tomasz i Sandra skończyli właśnie próbę do nowego przedstawienia w Teatrze Sy...