04 listopada 2014

Przepis na Spaghetti bolognese czyli Smaki Italii :)

Cześć, mam nadzieję,że nie dopada Was jesienna chandra, chociaż w tym roku jesień jest w miarę ciepła i słoneczna. A co powiecie na małą wycieczkę do Włoch....będzie to wycieczka kulinarna, której można dokonać we własnym domu. W dzisiejszym poście opowiem po krótce o kuchni włoskiej i napiszę przepis na pyszne spaghetti, które łatwo przygotować. Zapraszam serdecznie....


Z czym Wam się kojarzy kuchnia włoska ? Z pewnością przychodzi Wam na myśl pizza oraz spaghetti właśnie. To dwie najpopularniejsze potrawy tej kuchni. A jeśli mowa o spaghetti, jest to nie tylko nazwa potrawy, ale też, a może przede wszystkim pewnego rodzaju makaronu, które ma kształt bardzo długich nitek, który nawija się na widelec i zajada ;)

 Oprócz makaronu, charakterystycznym elementem kuchni włoskiej są warzywa, takie jak pomidory, oliwki, cebula, czosnek.


A z przypraw najbardziej charakterystyczne są - bazylia, oregano, tymianek, estragon i inne pikantne dodatki. Oprócz tego, najczęściej stosowanym tłuszczem do potraw w kuchni włoskiej jest oliwa z oliwek.


Oprócz makaronów, przypraw i pomidorów, kuchnia włoska jest bogata w różne gatunki serów, takie jak parmezan, czy dodawana do pizzy mozzarella :)


Co ciekawe, w kuchni włoskiej znajdziemy również ryż, który głównie kojarzy się z kuchnią azjatycką ;)
Z ryżu Włosi robią przepyszne risotto.


Kuchnia włoska jest jedną z najpopularniejszych kuchni na świecie, a w Europie zajmuje czołowe miejsce, obok kuchni francuskiej. Kuchnia włoska charakteryzuje się bogactwem smaków, kolorów, zapachów, które są bardzo intensywne. Nieraz przechodząc obok pizzerii czujemy jej charakterystyczny, smakowity aromat :)

Każdy region Włoch ma swoje tradycyjne potrawy, np wspomniana pizza pochodzi z Neapolu, zaś w Bolonii powstał słynny sos, który dodaje się do spaghetti.

Warto wiedzieć,że w kuchni włoskiej można przyrządzić dwa rodzaje spaghetti w zależności od rodzaju sosu, którego użyjemy do przyrządzenia tej potrawy - spaghetti bolognese (bardziej popularne - z sosem bolońskim) oraz spaghetti cabonara ( z sosem cabonara).



Sos cabonara przyrządza się z boczku, parmezanu (rodzaj sera), specjalnego sera owczego pecorino, żółtek jaj oraz oliwy z oliwek i przypraw - soli i pieprzu.



Sos boloński natomiast przyrządza się z mięsa mielonego (wołowiny lub wieprzowiny), kiełbasy, warzyw - marchwi, pomidorów, oliwek i przypraw.



Dzisiaj przedstawię Wam prosty przepis na domowe spaghetti, które możemy z łatwością przyrządzić. Potrzebne będą nam do tego następujące składniki:


  1. 400 g mięsa mielonego (wieprzowe)
  2. jedno opakowanie makaronu spaghetti
  3. 2 ząbki czosnku 
  4. 1 cebula średniej wielkości
  5. smalec do smażenia
  6. 1 puszka pomidorów (mogą być też i świeże)
  7. Przyprawy takie jak bazylia, oregano, pieprz czarny, i jeśli ktoś lubi to chilii oraz sól
Jak przygotować spaghetti ?

Na początku należy pokroić cebulę i czosnek,które  potem wrzucić na patelnię, na której będziemy smażyć (z dodatkiem smalcu). Gdy już podsmażymy cebulę i czosnek, wówczas dodajemy mielone mięso i dalej smażyć. Podczas smażenia mięsa i dodatków - cebuli i czosnku, dodajemy  pomidory z puszki lub pokrojone w kostkę surowe oraz wszystkie przyprawy i dokładnie wymieszać. 
W międzyczasie, na drugim palniku należy przygotować garnek z wodą, w którym ugotujemy makaron spaghetti. Makaron należy gotować około 20 minut, gdyż ten rodzaj makaronu jest grubszy niż pozostałe rodzaje i wymaga dłuższego gotowania, aby był miękki i odpowiedni do zjedzenia. Ja przynajmniej lubię miękki. 
Gdy już ugotujemy makaron i dokładnie podsmażymy wszystkie składniki na patelni to należy przełożyć makaron na talerz i dodać odpowiednią porcję sosu z mięsem z patelni :) Można potrawę udekorować listkami bazylii lub oregano i już możemy się delektować przepyszną włoską potrawą i przenieść się choć na chwilę do Słonecznej Italii. Smacznego! 



4 komentarze:

  1. Często przygotowujesz w domu spaghetti? Jak długo zajmuje Ci przygotowanie? Może napiszesz też przepis na pizzę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie tak często jakbym tego chciała, ale mam nadzieję robić częściej. Niedługo mi to zajmuje...około godzinki wszystko razem. Pizza, może...pomyślę o tym :)

      Usuń
  2. Dziękuję za przepis. Na pewno wypróbuje. Też uwielbiam spaghetti i inne pasty. Przywykłam jak byłam w Rzymie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Już widzę jak Włosi smażą mięso na smalcu... odstaw smalec, przecież to bardzo niezdrowe! Oliwa z oliwek jest lepsza i zdrowsza. A czosnek wyciska się na końcu smażenia bo inaczej będzie miał gorzki smak. Włosi nie nalewają sosu na makaron, ale mieszają sos z makaronem i dopiero podają. Koniecznie posypane serem! Z kuchni włoskiej masz 1... Na końcu dodam tylko, że nie ma sosu cabonara. Danie nazywa się caRbonara. Zachęcam do zgłębienia wiedzy, a najlepiej do wizyty we Włoszech. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Jak wyrwać się ze szponów depresji

Dzień Dobry :) Jak to dobrze wrócić do blogowania. Ledwo napisałam swój pierwszy post (po długim czasie nieobecności tutaj), a już dziś...