19 listopada 2014

Przepis na potrawę z kalafiora i fasolki szparagowej

Witajcie, dziś z braku czasu później, napisze post teraz. Będzie on krótki i zaprezentuję w nim bardzo prosty przepis na pyszną potrawę ...idealną dla tych, którzy nie przepadają za mięsnym jedzeniem. 

fot. doowa.blogspot.com



Będzie to przepis na kalafiora i fasolkę szparagową z bułką tartą i przyprawami. 

Aby przygotować tą prostą potrawę, należy kupić 


  • 1 kalafior średniej wielkości
  • 0,5 kg fasolki szparagowej (żółtej lub zielonej albo pomieszanej ;) )
  • 3 łyżki bułki tartej 
  • 1-2 łyżeczki Vegety ( przyprawa ) 
  • olej roślinny lub masło, do smażenia 

fot. przepisy.net.pl 




Jak przyrządzić ? 

Najpierw myjemy kalafiora i kroimy go w tzw. różyczki, a potem te różyczki wkładamy do garnka z wodą i gotujemy. 

Następnie do drugiego garnka wkładamy całe lub pokrojone, jak kto lubi, strączki fasolki i też gotujemy. 

Gdy już ugotujemy kalafiora i fasolkę, wtedy przygotujemy patelnię. Rozgrzewamy na niej olej lub masło a potem  wsypujemy na patelnię około 3 łyżek (dużych) bułki tartej a następnie wrzucamy ugotowane kawałki kalafiora oraz fasolki szparagowej. I smażymy, dodatkowo kalafiora możemy jeszcze bardziej rozdrobnić, ale jak ktoś lubi "większe" kawałki to może być tak. Następnie,w  trakcie smażenia warzyw dodajemy około 3 małych łyżeczek Vegety (albo przyprawy Kucharek), dzięki czemu potrawa nabiera smaku. Gdy już odpowiednio przyprawimy naszą wegetariańską potrawę i gdy już jest odpowiednio ciepła, nakładamy naszą warzywną mieszankę na talerz i jemy :) 

fot. wieszcojesz.blogspot.com

fot. wojnanasmaki.blogspot.com


Taką potrawę z kalafiora i fasolki można jeść zarówno samodzielnie, ale także jako dodatek do drugiego dania. Ja polecam do ryby po grecku, której przepis podawałam TUTAJ. Można również podać jako dodatek do dań z ziemniaków i mięsa. 

Jeśli ktoś chce, może zamiast kalafiora, użyć do tej potrawy brokuły. 


fot. zdrowie.gazeta.pl

Smacznego! 

Kilka słów na temat wyżej wymienionych warzyw:

  • BROKUŁY - jest to warzywo, które należy do rodziny kapustowatych i pochodzi prawdopodobnie z Cypru. W Polsce są znane już od XVIII wieku. Roślina ta ma długą i mięsistą łodygę oraz duży, baldachogroniasty kwiatostan zwany różą. Brokuły były cenione już od czasów starożytnych. Brokuły to cenne źródło witaminy C – zaledwie 200 g warzyw całkowicie pokrywa dzienne zapotrzebowanie człowieka na tę witaminę. Roślina ta jest zasobna także w sole mineralne, takie jak wapń, fosfor, żelazo, siarka i potas oraz witaminy (między innymi A, B1, B2, PP). Jest bogata w magnez, niezbędny między innymi do prawidłowego funkcjonowania serca i przewodzenia impulsów nerwowych.Brokuły są niskokaloryczne, a ponadto zawierają dużo błonnika pokarmowego – są polecane szczególnie osobom dbającym o linię i odchudzającym się.
fot. zdrowieznatury.blox.pl 

  • KALAFIOR -  jest również rośliną należącą do rodziny kapustowatych i pochodzi z Cypru. Kalafior jest rośliną uprawną, którą uprawia się także w Polsce. Kalafior jest podobny do brokułów, również posiada "bujny" kwiatostan zwany różą. Kalafior był już znany w starożytności, cenili go starożytni Rzymianie i Grecy, skąd rozprzestrzenił się na inne kraje świata. W Polsce uprawiany już przed XVII wiekiem, najprawdopodobniej za sprawą królowej Bony, dzięki której został do nas sprowadzony. Uważany był za talizman, chroniący przed złem.Kalafior jest niezwykle smacznym, dietetycznym warzywem, w którym znajdziemy witaminy: A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E, K, składniki mineralne: potas, magnez, sód, żelazo, mangan, wapń, fosfor, cynk, miedź,  fluor, jod, chlor. Zawiera również białko, węglowodany, błonnik, karoteny, kwas nikotynowy, kwas pantotenowy, kwas foliowy. Kalafior jest niskokaloryczny 100 g to tylko 25 kcal, a do tego wszystkiego jest warzywem nie wywołującym żadnych alergii.
fot. juliatrawinska.zawszezdrowi.pl 


  • FASOLKA SZPARAGOWA - jest odmianą zwykłej fasoli. Jest to roślina, która pochodzi z Ameryki Południowej i Środkowej, gdzie jest uprawiana już od ponad 7000 lat. Do Europy sprowadzili ją hiszpańscy żeglarze i pod koniec XVI wieku stała się już popularnym warzywem we Francji ze względu na swoje właściwości odżywcze i lecznicze. Obecnie jest uprawiana w prawie wszystkich krajach świata, głównie azjatyckich, takich jak Chiny, Indonezja i Indie.W Polsce występują dwie odmiany fasolki szparagowej: żółta, która charakteryzuje się kremowym, delikatnym smakiem, i zielona, która jest bardziej wyrazista w smaku. Ponadto zielona szparagówka zawiera więcej witaminy A i kwasu foliowego niż żółte strączki fasoli, dlatego jest zalecana kobietom w ciąży, cukrzykom, a także osobom z niedoborem żelaza. Z kolei żółta szparagówka jest bogatsza w potas i fosfor.




2 komentarze:

  1. U Ani to zawsze smacznie ciekawie poruszająco i relaksująco :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Staram się,żeby blog nie był nudny i monotonny, żeby zaciekawić różnych czytelników. Jedni wolą przepisy inni bardziej muzyczne posty :) staram sie każdemu też przybliżyć mój świat i moje życie. Pisze o tym, co mnie interesuje, ciekawi i chcę tym zainteresować Was wszystkich :) W głowie mam ciągle nowe pomysły na tematy, a nie zawsze mam dużo czasu by dłużej pisać.

    OdpowiedzUsuń

RODZIAŁ 11

CZĘŚĆ II – KILKA MIESIĘCY PÓŹNIEJ Rozdział 11 Tomasz i Sandra skończyli właśnie próbę do nowego przedstawienia w Teatrze Sy...